Marnotrawstwo gazu? W Cieszynie nie do pomyślenia!

Sprawy Miasta » Oszczędzanie energii » Marnotrawstwo gazu? W Cieszynie nie do pomyślenia!

  • Kuchenka gazowa
    Kuchenka gazowa
  • Plakat kampanii społecznej
    Plakat kampanii społecznej

      Cieszyniacy znani są z pracowitości, roztropności i… oszczędności. Z tego powodu do wydatkowanych pieniędzy podchodzą z rozwagą i odpowiedzialnością.

      W naszych gospodarstwach domowych często wykorzystujemy gaz ziemny – do gotowania, pieczenia, ogrzewania mieszkań i podgrzewania wody do mycia i kąpieli. A przecież gaz kosztuje. Zatem zaoszczędzony gaz to zaoszczędzone pieniądze, dlatego o tym będzie właśnie ten artykuł.

      Na początek kilka informacji o gazie. Gaz ziemny, zwany „błękitnym paliwem”, to mieszanina różnych gazów, takich jak metan, etan, propan, butan, dwutlenek węgla, azot, wodór, siarkowodór, hel i argon. Jego głównym składnikiem jest metan, stanowiący zwykle ponad 90% składu chemicznego. Gaz powstawał przez miliony lat w porowatych skałach skorupy ziemskiej w wyniku beztlenowego rozkładu substancji organicznych (wytworzonych przez organizmy żywe lub ich szczątki). Aktualnie najwięcej gazu ziemnego wydobywają trzy kraje – Rosja, Stany Zjednoczone i Kanada. Szacuje się, że rozpoznane złoża gazu ziemnego wystarczą ludzkości na 60-250 lat.

      Gaz jako paliwo jest bardzo ekologiczny, praktycznie w wyniku jego spalania powstaje tylko dwutlenek węgla, para wodna oraz niewielkie ilości innych gazów, w tym tlenków azotu. W 1m³ gazu ziemnego zawarta jest energia ok. 34 MJ (milionów dżuli), czyli mniej więcej równowartość 1 kWh (kilowatogodziny). To akurat tyle energii, aby zagotować 20 litrów wody, albo prasować pranie żelazkiem przez pół godziny. Cena 1m³ gazu wynosi, w zależności od dostawcy i taryfy, około 2 zł. Jeżeli ogrzewamy mieszkanie gazem i do tego podgrzewamy wodę do mycia i kąpieli, to opłaty za gaz mogą nas kosztować nawet powyżej 2000 zł rocznie. Warto zatem zastanowić się, jak oszczędnie korzystać z gazu, bo zaoszczędzony gaz to pieniądze, które zostaną nam w kieszeni. Jest wiele sposobów oszczędnego wykorzystania energii zawartej w gazie, omówimy niektóre z nich. Spróbujmy zastanowić się, czy nie można tych sposobów zastosować u siebie?

      Nawet do 80% energii zużywanej w gospodarstwie domowym to energia przeznaczona na ogrzewanie mieszkania lub domu. Jeżeli ogrzewanie jest gazowe, aby zmniejszyć zużycie gazu, należy ocieplić dom lub mieszkanie. Roczny koszt ogrzania gazem ocieplonego domu o powierzchni 120 m² wynosi około 4 tys. zł , a domu bez izolacji aż 6,4 tys. zł. Zmniejszyć rachunki za ogrzewanie gazem można również instalując nowoczesny kocioł kondensacyjny lub wymieniając okna na termooszczędne. Taka inwestycja szybko się zwróci. Nagrodą będą niższe rachunki za gaz.

      Nie tylko przy ogrzewaniu możemy zaoszczędzić gaz. Niestety, wymaga to niekiedy zmiany nawyków wśród domowników i dlatego czasem bywa bardzo trudne. Oto niektóre z takich sposobów:

  • dostosuj temperaturę w pomieszczeniach do swojej aktywności i sposobu ich użytkowania. Zwiększenie temperatury o 1°C powoduje wzrost kosztów ogrzewania o ok. 6%. Optymalna temperatura w pomieszczeniach w dzień to 20°C, a w nocy 16-17°C. Taka temperatura jest również korzystna dla zdrowia
  • w razie potrzeby wietrzenia pomieszczeń, rób to krótko, lecz intensywnie. Błędem jest ciągłe wietrzenie poprzez niewielkie uchylenie okna. Traci się w ten sposób dużo energii
  • nie zasłaniaj grzejników meblami, firanami lub innymi sprzętami. Przestrzeń wokół grzejników powinna zapewniać swobodną cyrkulację powietrza. Zasłonięte grzejniki to gorsza sprawność ogrzewania i wyższe zużycie gazu
  • na kuchence gazowej gotuj tylko tyle wody, ile naprawdę potrzebujesz. Niewykorzystany wrzątek to czysta strata energii
  • do gotowania i przygotowywania potraw stosuj szybkowar. Zastosowanie szybkowaru skraca czas gotowania, pozwala na przygotowanie kilku potraw równocześnie i pozwala lepiej wykorzystać zawartą w gazie energię.
  • dostosuj wielkość garnka, w którym gotujesz, do wielkości palnika gazowego. Dno garnka powinno mieć średnicę większą od palnika gazowego, tak aby palnik grzał dno garnka, a nie jego boki.
  • podczas gotowania nakrywaj garnek pokrywką. To pozwala zaoszczędzić nawet do 30% energii potrzebnej do gotowania.
  • do gotowania, smażenia i duszenia potraw stosuj garnki stalowe, a nie emaliowane. Przygotowując potrawy w garnkach emaliowanych (emalia utrudnia dopływ ciepła) zużywasz ok. 36% energii więcej niż w garnkach stalowych.


      Jeżeli grzejesz wodę do mycia i kąpieli gazem, korzystaj z natrysku zamiast kąpać się w wannie. Kąpiel w wannie to co najmniej 150 litrów ciepłej wody, natrysk to tylko 50 litrów. Natrysk to potrójna oszczędność – wody, energii potrzebnej do jej ogrzania i czasu.

      Jeżeli masz w łazience gazowy, przepływowy podgrzewacz wody z tzw. „świeczką”, wymień go na nowoczesny z zapłonem elektronicznym lub gaś „świeczkę” na noc. Tzw. „świeczka” zużywa znaczne ilości gazu.

      Efekty stosowania powyższych rad zauważysz z radością na najbliższej fakturze za gaz. Warto spróbować.
 

Bogdan Ficek, Wydział OŚR